Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Sociale projecten

Een deel van de spectrascholaire activiteiten is niet op de leerlingen toegespitst, maar op anderen. Er worden meerdere projecten georganiseerd om geld in te zamelen voor goede doelen, en de leerlingen van de sociale commissie zetten zich ook persoonlijk in voor hun medemens.
Elke drie jaar kiest het SMC een ander goed doel waar geld voor wordt ingezameld. De school zet zich dit jaar in voor de stichting 'Zorg voor Nepal'.

“Omdat iedereen recht heeft op basisgezondheidszorg”

In Nederland is toegang tot de gezondheidszorg vanzelfsprekend. Is je kind ziek en vertrouw je het niet dan ga je naar de huisarts. In Nepal is dit niet vanzelfsprekend. De keuze voor de missie in Nepal is met name bepaald door 3 belangrijke factoren die de toegang tot goede basisgezondheidszorg hinderen.

 

  • De moeizame infrastructuur vanwege het unieke landschap en de ligging
  • De armoede  
  • Gebrek aan continuïteit van geleverde zorg 

De stichting houdt een Community Health Centre (CHC) in stand in het plaatsje Dhadagaun.  Vanaf de oprichting van het CHC in oktober 2003  zijn meer dan 30.000 consulten verricht en meer dan 70 medisch-specialistisch kampen gehouden.

Het dorpje ligt op ongeveer 1450 meter hoogte,  oostelijk van de Hoofdstad Kathmandu. Het dorp bestaat uit 184 huishoudens met een geschat aantal van 1012 inwoners. Ook inwoners uit omliggende dorpen maken gebruik van de diensten van het gezondheidscentrum. Het gezondheidscentrum telt 4 werknemers. Deze komen allen uit Dhadagaun en omgeving.

De belangrijkste activiteiten van het centrum zijn:

  1. Het bieden van basisgezondheidszorg (o.a. behandelen infectieziekten met antibiotica, wonden behandelen en het hechten van wonden).
  2. Het bieden van gezondheidsvoorlichting op de lokale school en in een wekelijkse groepsbijeenkomst voor vrouwen. Dit is met name gericht op hygiëne/voorkomen infectieziekten, gezonde voeding en moeder- en kindzorg.
  3. Het organiseren van medisch-specialistische gezondheidskampen, waarbij patiënten gratis specialistische hulp kunnen ontvangen.
  4. Het verstrekken van hulpmiddelen om ziekten te voorkomen (zoals toiletten).

Voor wie meer wil weten, kan de website van Stichting Zorg voor Nepal bezoeken.