Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Technasium O&O project Design for Recycling


Wieland Textiel hebben we bereid gevonden om op te treden als opdrachtgever voor een project voor de derde klas Havo en VWO O&O.

Wieland Textiel (ook wel: Wieland Textiles) is een familiebedrijf dat voortkomt uit een lange traditie van textielrecycling die teruggaat tot de inzameling en sortering van ‘lompen’ in de jaren 1960 in Amsterdam. Het huidige Wieland Textiel is in 1984 opgericht door René Wieland. In 1997 werd Hans Bon compagnon en mededirecteur. In Wormerveer (sinds 2000) ontwikkelden Hans en René samen het bedrijf tot een moderne, duurzame onderneming die de sortering en verkoop van tweedehands textiel tot kunst heeft verheven. Zaken als aantrekkelijke inkoopprijzen, eerlijke handel, gecertificeerde kwaliteitszorg, ketentransparantie, goede arbeidsvoorwaarden en investeren in duurzame innovaties zijn voor Wieland ‘business as usual’! Toen René in 2016 besloot zich terug te trekken, verkocht hij zijn aandelen Wieland Textiel aan zijn compagnon Hans Bon.

Wieland Textiles ontplooit drie kernactiviteiten:

  1. Inkoop van ingezameld textiel.
  2. Sortering van ingezameld textiel in twee hoofdstromen – herbruikbare kleding en textiele materialen.
  3. Marketing en verkoop van gesorteerd textiel.

Daarnaast innoveert Wieland. Met ‘Smart Fiber Sorting’ brengt Wieland afgedankt textiel terug in de kringloop als hoogwaardige grondstof voor nieuwe textielproducten.

Sybila Baumann heeft Wieland Textiles bereid gevonden om een project met het Technasium van het SMC te organiseren. Hans Bon vindt het belangrijk dat leerlingen bewust worden van wat er speelt in de kledingindustrie, en ruimt dus tussen zijn drukke baan tijd in om voorlichting te geven aan leerlingen. Hij werkt daarom ook graag mee aan een Technasium project.

De leerlingen hebben een rondleiding gekregen in het bedrijfspand van Wieland Textiles in Wormerveer.

Na onderzoek gedaan te hebben wordt aan de leerlingen gevraagd een kledingstuk te bedenken/ontwerpen van materiaal dat recyclebaar is, en om een sample te maken van dat kledingstuk. Een workshop hoe om te gaan met een naaimachine hoort bij dit project. 

Hans Bon laat de leerlingen zien hoe op dit moment de kledingindustrie in elkaar steekt, hoe er op schokkende wijze wordt omgegaan met grondstoffen, hoe zo’n 30% van alle nieuw geproduceerde kleding nooit wordt gedragen en vernietigd wordt. Er is veel innovatie kracht nodig binnen de kledingindustrie, tijd voor actie, veel kansen voor creatieve en innovatieve leerlingen.

Nick Vermeulen
Technator SMC